Przygotowanie do pierwszej wizyty:
- Wskazane będzie wykonanie badań laboratoryjnych: morfologia, poziom glukozy, ASP, ALT, lipidogram
- Proszę zabrać ze sobą wcześniejsze badania, ewentualne karty z pobytów w szpitalu
- Proszę przygotować dzienniczek żywieniowy (3 dni w tym 1 dzień świąteczny) z użyciem miar domowych, dokładnie zapisując ilości produktów i godziny posiłków.
Przebieg wizyty:
- Wywiad żywieniowy obejmujący stan zdrowia, tryb życia, nawyki dietetyczne, rodzaj i ilość spożywanych posiłków, lubianych i nielubianych produktów spożywczych, aktywności fizycznej, rodzaju pracy itd
- Przeprowadzenie analizy składu ciała metodą bioimpedancji.
- Na podstawie wywiadu dietetyk przygotowuje indywidualny jadłospis. Jadłospis jest wysyłany drogą elektroniczną na adres mailowy lub przygotowany do odbioru w Centrum Medycznym w ciągu 2-3 dni od wizyty.
Zakres poradnictwa dietetycznego:
- Zdrowe odżywianie dorosłych, młodzieży, dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących
- Odchudzanie
- Dietetyka sportowa
- Indywidualny dobór suplementacji
- Dietoterapia w leczeniu: chorób metabolicznych, cukrzycy, kardiologicznych, endokrynologicznych, pulmunologicznych, nefrologicznych, żołądkowo-jelitowych, onklogicznych, dermatologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowej, zaburzeń płodności,
- Układanie jadłospisów,
- Analiza składu ciała
Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA, bioelectrical impedance analysis) stanowi wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i skuteczny sposób badania składu ciała zarówno u osób zdrowych jak i chorych. Badanie polega na zmierzeniu impedancji (czyli rodzaju oporu elektrycznego złożonego z rezystancji i reaktancji) tkanek, przez które jest przepuszczany prąd elektryczny o niskim natężeniu (1 mA).
Analiza bioimpedancji elektrycznej umożliwia ocenę składu ciała oraz monitorowanie zmian w proporcjach poszczególnych komponentów w ciele podczas programu dietetycznego. Pozwala to na wgląd w kluczowe wskaźniki zdrowotne, które umożliwiają monitorowanie wpływu stylu życia na organizm. Ponadto jest przydatna w ocenie stanu zdrowia pacjentów po przebytych ciężkich chorobach czy intensywnym leczeniu powodującym wyniszczenie organizmu. Znajduje, także zastosowanie w badaniach naukowych.
Nasi specjaliści w zakresie dietetyki:
mgr Ewa Oleksiak – Marcinkiewicz
Dietetyk kliniczny
Absolwentka studiów magisterskich na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, dyplomowany dietetyk.
W ramach konsultacji w CM Panorama udziela porad w zakresie:
- dietoterapii dzieci i dorosłych,
- żywienia kobiet w ciąży i w okresie laktacji,
- żywienia par z zaburzeniami płodności,
- opracowywania indywidualnych diet pacjentów z alergiami, cukrzycą, nowotworami, chorobami układu krążenia,
- zdrowego odchudzania,
- edukacji żywieniowej.
Porad dietetycznych udziela w oparciu o wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia, stale podnosi swoją wiedzą i umiejętności podczas konferencji, szkoleń i warsztatów dotyczących żywienia, psychologicznych aspektów odchudzania czy problemów wynikających z otyłości.
W codziennej pracy kieruje się chęcią niesienia pomocy innym, otwartością i indywidualnym podejściem do każdego pacjenta – nie ma dwóch takich samych osób, każdy ma własne preferencje i postępowanie dietetyczne musi być do nich dopasowane.
Wszystkie osoby potrzebujące profesjonalnego wsparcia dietetycznego zapraszamy do kontaktu!